Selecteer een pagina

Bij iedere start van een nieuw jaar staat zakelijk de teller op nul en wordt, na een welverdiende rust met de feestdagen, met veel energie de draad weer opgepakt. De start van 2019 was niet anders en de conjunctuur draaide op hoge snelheid. De enige angst was oververhitting. De grootste druk kwam van een gebrek aan medewerkers en de te hoog oplopende bouwprijzen. Hoe snel kunnen zaken weer keren. Het is al met al een prachtig jaar geweest. Maar wel één met toch de nodige bedreigingen in de loop van het jaar.

Bouwprijzen die zeker in de sociale-huursector de grens van het mogelijke benaderen. Een, voor de bouw, compleet nieuwe verhouding tussen de bouwkosten en de kosten voor de installaties. De impact van even “van het gas af…” is veel groter als gedacht en gaat als een cold-turkey door de hele bouwkolom. De grootste, onverwachte, verandering gaf toch de uitspraak in zaak van het “Plan aanpak stikstof” en de problematiek rond de P-fas en P-fos vervuiling van gronden. De problematiek landt pas echt na de zomervakantie en is vanaf dan te merken in de werkdruk, zeker bij de adviesbureaus vooraan in de bouwcyclus. In het begin werden de gevolgen zeker onderschat maar langzaam daalde het besef in dat we hier echt een gezamenlijk probleem hebben. En een probleem wat nog niet zomaar is opgelost. Een probleem dat in de maatschappij, maar specifiek ook in de bouw en landbouw, tot grote consequenties zal leiden. Toch draaien de meeste bouwpartners nog een mooi jaar. Ook wij hebben als kantoor een aantal mooie projecten mogen maken en vele nieuwe mensen mogen ontmoeten. Woningbouwplannen in de regio, maar ook in de omgeving van Utrecht en Den Haag, transformatie van kantoren, onder andere in Voorburg en Amersfoort. Plannen in de zorg- en recreatieve sector. Veel nieuwe studies voor uitdagende projecten, op in het oog springende locaties. Als kers op de taart hebben we de prijsvraag Havenpark in Helmond gewonnen.

Daarnaast hebben we een belangrijke stap genomen in het tekenen in B.I.M. vanaf medio 2019 worden alle projecten binnen het kantoor standaard getekend conform de standaard ILS. Wij vinden dat werken met open BIM, het enige echte antwoord is op integraal samenwerken in de keten. Voor integraal samenwerken is dezelfde taal spreken essentieel en kunnen we zo efficiënter werken, verspillende taken uitbannen en fouten voorkomen. Om deze redenen werken wij samen met de andere partijen om een zo goed mogelijk BIM-model op te zetten. VFO hanteert de BIM Basis ILS als standaard niveau. Afhankelijk van het project en de afspraken gemaakt met de opdrachtgever, kunnen we het detail- en informatieniveau opschalen. Ons doel is om goede modellen te produceren waarmee een aannemer kan werken en leveranciers aangestuurd kunnen worden. Dit houdt in dat van alle elementen, geometrisch, de belangrijke contouren uitgewerkt zijn en de specifieke data conform afspraken gekoppeld is. Het is ook regel dat op kantoor onze modellen eerst intern gecheckt worden, door middel van Solibri Checker, voordat er een IFC de deur uit gaat. Daarnaast kunnen wij ook de BIM-coördinatie taken op ons nemen als daar door de opdrachtgever om gevraagd wordt. Naast mooie ontwikkelingen op organisatorisch gebied ook veel mooie projecten, nieuwe vrienden en collega’s en mooie samenwerkingen zien we weer uit naar de nieuwe uitdagingen die het nieuwe jaar ons gaat brengen. Duurzaamheid zit ondertussen in ons DNA, maar de nieuwe regelgeving en uitdagende veranderde berekeningsmethodieken van de energieprestatienorm zullen een belangrijke ontwikkeling zijn voor de eerste helft van 2020. De eerste projecten die circulair zijn hebben we afgelopen jaar ontworpen en zullen dit jaar verder uitgewerkt worden. Denk aan houten draagconstructies, bakstenen van gerecirculeerd materiaal, een appartementengebouw in houtskeletbouw. Ook zal de ontwikkeling op het gebied van energetica de inzichten voor de bouw voorlopig razendsnel blijven wijzigen. Mooie uitdagingen die we hopelijk gezamenlijk aan kunnen pakken in 2020. Wij wensen al ons bouwpartners en opdrachtgevers dan ook een gezond en goed nieuw jaar en fijne feestdagen toe. Laten we de problemen vooral gezamenlijk oppakken en onderlinge verschillen langs ons neer zetten. We hebben samen meer dan genoeg te doen om onze wereld aangenaam en leefbaar te houden.

Het team van VFO Architects | Urban design b.v.